De uitwisseling – achtergrond

Eind april gaat de uitwisseling weer van start. Maar hoe is het precies ontstaan en hoe financieren we dit? Hieronder vind je alle informatie:

Om te beginnen:
Sinds 2009 is ’t Schienvat actief bezig met uitwisselingen. Wij vinden namelijk dat het goed is om zo nu en dan eens uit je eigen omgeving weg te gaan. Je leert dan dat dingen die voor ons heel gewoon zijn, voor een ander heel vreemd of bijzonder zijn. Zo heeft in Estland lang niet iedereen een eigen douche. Je moet dan naar het zwembad als je een goed schoon wilt worden. Je leert ook dat mensen die anders denken ook heel interessant kunnen zijn, je leert van elkaar. En dat is heel erg leuk!!

Erasmus+ : 
Uitwisselingen kosten geld en daarvoor is er Erasmus+. Dit is een onderdeel van de Europese Unie die het heel belangrijk vindt dat jongeren leren wat hun mogelijkheden zijn als Europeaan. Daarom kun je geld vragen voor uitwisselingen, maar bijvoorbeeld ook om vrijwilligerswerk te doen in Europa. De uitwisselingen worden dus niet gedaan van het geld dat ’t Schienvat van de gemeente krijgt. De jongeren hebben een aanvraag voor geld gestuurd naar Erasmus+ en die besluit dan of je project goed genoeg is. Als dat zo is krijg je van hen het geld om de uitwisseling echt te doen. We zijn dan ook al bezig met deze uitwisseling vanaf juni 2015. Daarom zijn we zo blij dat het nu eindelijk echt gaat gebeuren!!