Uitwisseling 2012 Cyprus

uitwisseling-foto Anita Meis
Dat was het alweer…
november 2012 
Na 8 gezellige dagen zijn onze nieuwe vrienden weer vertrokken. Er zijn de nodige traantjes gelaten bij het afscheid, je hebt zo intensief samen gewerkt en dan is het ineens alweer voorbij. Gelukkig was het afscheid niet voor altijd! We gaan als alles goed gaat volgend jaar naar Cyprus voor een tegenbezoek. De aanvraag hiervoor is al verstuurd, hij moet alleen nog wel worden goedgekeurd door Youth in Action.

Het project was zeer geslaagd, op woensdag hebben we een spooktocht gehad om elkaar beter te leren kennen. Ook zijn we voor een foto workshop naar de Ennemaborg geweest. Maya Wildevuur, Sake Elzinga en Willem Vugteveen hielpen de jongeren hierbij en na de workshop zijn er prachtige foto’s gemaakt. Binnenkort zullen hier een aantal van op de site verschijnen. Houd de site dus in de gaten!

Op vrijdag zijn de schilderijen gemaakt die zaterdag in winkelcentrum het Rond zijn opgehangen. Heb je de foto’s en geschilderde portretten nog niet gezien? Ze zijn nog steeds te bezichtigen in de winkel die vroeger Villa hap was (naast de wereldwinkel). De opkomst voor de opening was groot, Maya Wildevuur was er natuurlijk bij en Willem Vugteveen. Verder was er een optreden van de dansgroep ‘dansuuh’ en Don ‘Jack Sparrow’ van Haren was er ook. Genoeg te beleven dus.

Zondag was er aandacht voor Cyprus. Natuurlijk leerden we Cypriotische dansen, we aten heel veel vlees en deden spelletjes om de cultuur en tradities van dit eiland beter te leren kennen. Op maandag stonden Nederlandse tradities op het programma, maar wilden we ook ontspannen. We hebben in Kardinge geschaatst en de Nederlandse jeugd had de handen vol aan het ondersteunen van onze gasten. Toch konden we niet voorkomen dat er heel wat blauwe plekken opgelopen werden.

Na een middagje shoppen in Groningen hebben we ter afsluiting heerlijk gegeten in Wokrestaurant Veendam. Helaas was het dinsdag alweer afgelopen. Na een laatste knuffel en groepsfoto zijn we weer naar Groningen vertrokken met de tranen in onze ogen. We hopen dat we elkaar snel weer ontmoeten en tot die tijd hebben we gelukkig facebook!

Ben je ook geïnteresseerd in een internationaal project en wil je meer weten? Vraag Wietske of kijk eens op www.youthinaction.nl

 

De jongeren uit Cyprus komen!
21 oktober 2015
Eindelijk is het zover! De jongeren van ’t Schienvat hebben samen met jongerenwerker Wietske hard gewerkt om een groep jongeren uit Cyprus voor een uitwisseling naar Nederland te krijgen. En dat is gelukt! In juni hebben we een aanvraag gedaan bij Youth in Action, een organisatie die groepen jongeren de kans biedt om meer te leren over Europa en de mogelijkheden die er voor jongeren zijn binnen Europa. Je kunt denken aan stages, jongereninitiatieven, maar dus ook aan uitwisselingen.

Dit jaar gaan we schilderijen maken. Deze worden in het Rond in Winschoten opgehangen, dus iedereen kan ze komen bekijken. Op zaterdagmiddag wordt deze ‘expositie’ officieel geopend door de loco burgemeester. Ook als je niet in de groep van de uitwisselingen zit, zijn er momenten waarop je aan het programma mee kunt doen, kijk dus vooral even goed naar de agenda van deze week!

Wil jij ook een keer mee doen aan een Europees project? Kijk dan eens op de website van Youth in Action (www.youthinaction.com). Je vindt daar alle informatie. Je kunt het natuurlijk ook gewoon aan Wietske vragen!

Het leukste aan de Europese projecten is natuurlijk dat je mensen uit andere landen ontmoet. Vorig jaar waren er jongeren uit IJsland in het Schienvat, dit jaar dus uit Cyprus. Je kunt veel van elkaar leren en hebt vooral heel veel plezier als je samen aan iets werkt.

 

Uitwisseling, de voortgang
maart 2012
Zoals oktober 2011 op onze site te lezen was, zijn we met een groep bezig met de voorbereidingen voor een uitwisseling. We waren bezig met een ontwikkelingsproject in Zuid Afrika of Kenia, via Stichting OPIN. Omdat het best een spannend project was en we moeilijk aan informatie konden komen hebben we begin december helaas moeten besluiten dat we met dit project gingen stoppen.

Omdat de groep wel graag een ander project zou willen doen, zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden. Via Youth in Action, een internationaal programma van de Europese Unie, hebben we vorig jaar een uitwisseling met IJsland georganiseerd. 15 Nederlandse jongeren bezochten IJsland en een maand later ontvingen wij in Finsterwolde 15 IJslandse jongeren. Sommige jongeren hebben dus al ervaring met uitwisselingen, anderen zijn nieuw in de groep.

Op dit moment proberen we geschikte Europese partners te vinden om mee samen te werken. De groep heeft inmiddels contact gelegd met Estland, IJsland, Italië, Griekenland en Turkije. We hopen dat één van deze landen (of meerdere) met ons willen samen werken. Eens in de twee weken hebben we een vergadering op de woensdagavond. Wij hopen dat we aan het einde van 2012 een andere groep jongeren gaan opzoeken en/ of een groep jongeren in Finsterwolde kunnen ontvangen. We willen graag leren hoe het is om op te groeien in een ander land, wat jongeren daar in hun vrije tijd doen en van elkaars cultuur leren. Daarnaast kun je mooi oefenen om in het Engels te spreken, schrijven en luisteren.

Wil je meer weten over dit project of andere internationale projecten? dan kun je contact opnemen met Wietske. Of kijk eens onder ‘internationale projecten’ op de site. Daar vind je ook meer informatie over het AWARD project.

of via de mail wietske@schienvat.com